ESGLÉSIES I ERMITES: Sant Miquel de Castelló



L'ermita de Sant Miquel de Castelló es troba al terme municipal de la Vall d'en Bas, a la comarca de la Garrotxa, enfilada al damunt del poble dels Hostalets d'en Bas.

L'edifici, d'origen romànic relacionat amb el Castell dels vescomtes de Bas, consta d'una sola nau coberta amb una volta de canó. S'enlaira a 980 metres, sobre un contrafort del Serrat de Sant Miquel dintre de la serra dels Llancers, a les últimes estribacions del nordest del massís del Collsacabra. La panoràmica que s'ofereix des del mirador de l'ermita és magnífica: abasta tota la Vall d'en Bas, Olot i el Pirineu. A una hora de camí a peu cap al sudest es troba el poble de Falgars, el més alt del municipi.

Des del 1974 l'edifici està habilitat com a refugi de muntanya amb capacitat per a 20 persones, depenent del GEIEG (Grup Excursionista i Esportiu Gironí). És d'ús totalment gratuït per als socis d'aquesta entitat. Els grups i els no socis també el poden utilitzar. Cal posar-se en contacte amb el GEIEG.

El primer diumenge d'octubre s'hi celebra l'aplec de Sant Miquel, diada en què tradicionalment es fa el llançament de la ballesta, antiga tradició en la qual es llança una fletxa penya-segat avall.

Trobarem aquesta ermita fent les rutes nº 3.- Puigsacalm, per la ferradura de Bracons, i nº 4.- Serra dels Llancers, per la carena, dins les Caminades zona Puigsacalm

Terme Municipal:
La Vall d'en Bas

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 452989
Y: 4661255

Altitud:
945 metres.











Imatges antigues:

Fons Baldiri Guillamet, del Centre Excursionista de Catalunya. Feta l'any 1929.

Fons Cesar August Torras, del Centre Excursionista de Catalunya. Feta entre 1890 i 1923.

Fons Cesar August Torras, del Centre Excursionista de Catalunya. Feta entre 1890 i 1923.

Fons Cesar August Torras, del Centre Excursionista de Catalunya. Feta entre 1890 i 1923.

Fons Baldiri Guillamet del Centre Excursionista de Catalunya. Feta l'any 1929.



Ubicació en el mapa: