INDRETS I RACONS: el Còdol Foradat


Dins la caminada clàssica per pujar a Bellmunt des de Sant Pere de Torelló, l'anomenat camí vell, hi ha tres punts de referència: el Padronet, la Font Vidranesa i l'Alsina Grossa.

Però mentre estava fent la recopilació de relats antics d'aquesta pujada pel camí vell, em va cridar molt l'atenció que en cada una de les descripcions es feia referència i de manera destacada a un altre punt del camí anomenat Còdol Foradat, una gran roca caiguda de la muntanya que allà havia quedat. Amb la particularitat, s'explica, que tenia una petita bauma en la seva part inferior on s'hi podia encabir fins i tot una persona.

I és clar, calia trobar-lo. La veritat és que desconeixia la seva ubicació exacta. Els relats deien que es trobava al costat del camí, just després de passar la Font Vidranesa. Ja havia intentat localitzar-lo alguna vegada però sense èxit, no hi havia manera. Vaig pensar que amb la construcció de la carretera o bé havia quedat fora de l'actual traçat del camí, potser tapat i cobert de vegetació, o simplement s'havia fet malbé durant la construcció de la carretera.

Va ser un dimecres d'estiu que vaig pujar a dinar a Bellmunt. Resulta que hi ha una colla d'amics, jubilats, que cada dimecres hi pugen a peu i hi dinen. En són més, però que jo conegui hi ha en Manel Font de Sant Pere de Torelló (segurament qui més sap de Bellmunt en l'actualitat), l'Estanis Sala i en Josep Bassaganya de Torelló. M'hi vaig acostar per fer-la petar i els vaig preguntar si encara existia el Còdol Foradat. I tant! van contestar, ha quedat just al costat de la carretera. I em van concretar la seva ubicació exacta.
Aquesta és: si ens situem a la Font Vidranesa i, en comptes de seguir pujant per la carretera ho fem per la drecera que s'enfila pel seu darrere, just quan tornem a trobar la carretera, la gran roca, el Còdol queda a la nostra dreta. Heu de pujar uns 15/20 metres per la carretera, i al costat esquerre el trobareu.

Així que, baixant de dinar, el vaig trobar i el vaig reconèixer a l'acte. Els amics amb qui havia parlat a dalt a Bellmunt, havien baixat abans que jo i s'havien entretingut a netejar les herbes del forat inferior perquè em fos més fàcil veure'l. Moltes gràcies!

Doncs aquí el tenim, el Còdol Foradat tal i com és ara:


I us transcric el que d'ell en diuen tres antics relats trobats:

- en l'excursió feta pel Centre Excursionista de Catalunya els dies 1 i 2 de febrer del 1903:

"Varem pujar al Padronet, petit pilar aixecat sobre un precipici y que conté una capelleta ab una imatge. Als tres minuts se passa per la font Vidrianera, de la que brolla abundant doll d'aigua, y desde quin punt se contemplen grandiosos espadats. Desde aquí fins al peu de l'ermita començàrem a trepitjar neu. Passàrem pel còdol foradat, grossa roca que forma en sa base una petita còva, y al dèu minuts arribàrem al peu de l'Alsina grossa, arbre que, segons la tradició, fa més de mil anys que fou plantat."

- en el llibre de mossèn Anton Vila editat el 1904, en el que fins i tot hi ha una fotografia i una molt bonica poesia:

"Des de la Font Vidranessa, quina ayga te mala anomenada, no perqué no sigui tant bona com totes les demés fonts d'aquesta encontrada, sino perqué alguna vegada ha fet mal á algun imprudent que n'ha begut estant cansat y fatigat de la pujada; desde aquesta font Vidranessa, repeteixo, ab uns 5 minuts més es troba lo célebre Códol foradat, gros penyal que jau á la vora del camí junt ab tres ó quatre d'altres de més petits, estimbats tots de la costa ó montanya. Res te de particular aqueix códol, si no es lo forat que li dona nom, y la forma d'una cabanya ó petita cova; no obstant encara que no creyem pas que tingui cap classe de importancia arqueológica ni que sigui cap dolmen, ni monument antich, per la anomenada que te en donem una mostra"




LO CÓDOL FORADAT
¿Qui pogués saber la historia,
la del códol foradat,
d'aqueix roch que fa tants segles
al camí de Bellmunt jau?
¡Si serà fill de las bromas,
si l'haurá partit un llamp,
si d'algun francés ó moro
haurá servit de fossar!
¿Quí ho sap si fou un niu d'áligues
ó de llops feréstech cau,
si d'un penitent fou celda
o d'un lladre amagatall?
¿Se li haurán possat los Angels,
perque'n fessi de senyal
als que van á la caseta
de la Verge de Judá!
¿Si li haurá volgut María,
perque sía'l segon grau
de l'escala montanyosa
quan l'anem á visitar?
¿Qui pogués saber l'historia,
la del códol foradat?


- en el llibre "Bellmunt" de Ramon Vinyeta editat el 1949, on hi ha posat un dibuix del Còdol:

"0,50 m. - Font Vidranesa. Raja arran del camí, en un bell replanet enmarcat per uns alterosos pollancs i altre arbreda. Sobre aquest replanet s'ha disposat recentment una altra plaça; la font brolla en el mur que separa ambdós replans, i és ara de molt còmode assoliment. Al costat de la font hi ha un refugi capaç per unes vint persones, que en cas de mal temps ofereix un apreciable servei. Ha estat recentment reconstruït. En el replà superior s'estan fent les obres de construcció d'un pedró coronat per una petita capella en la qual tindrà estada una imatge de la Verge de Lourdes. Tant l'escultura com tot el monument són obra d'Agustí Pinyol, un conegut santperenc que és un especialista en obres d'art obtingudes a base d'elements fornits directament per la naturalesa. Les despesses de construcció van a càrrec del senyor Raul Herneta, de Buenos Aires. El conjunt de l'indret fa que sigui un lloc a propòsit per a interrompre l'ascensió i recobrar alè per a reprendre el camí muntanya amunt.
Còdol foradat, a la dreta i a prop del camí. Grossa penya despresa de la cresta de la muntanya; té una petita bauma a la part inferior, on poden encabir-se dues persones."



Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 441371
Y: 4660886

Altitud:
989 metres.

Ubicació en el mapa: