Caminada Albert Oliveras i Folch, al 1924


Font:
Fons Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.
Es tracta d'una seqüència de 18 imatges -amb placa de vidre estereoscòpica- identificades totes elles el mateix dia: el 7 de desembre de l'any 1924.

Autor:
El Sr. Albert Oliveras i Folch (1900-1989)
Fou un empresari  afeccionat a la muntanya i a la fotografia que va dur a terme una notable activitat dins la secció de muntanya del Centre Excursionista de Catalunya. Nascut a Montevideo, va fugir a Sud-Amèrica en començar la Guerra Civil espanyola i va tornar a Catalunya ja durant la dictadura franquista. A partir d'aquest moment i fins la seva mort, va realitzar diversos viatges a l'Uruguai i a l'Argentina durant els mesos d'hivern al nostre hemisferi. Com a membre del CEC destaquen les seves publicacions al Butlletí i les conferències que va realitzar, activitats relacionades exclusivament amb la muntanya i l'esquí. La seva producció té un contingut acord amb la seva passió per l'alta muntanya, per la qual cosa les imatges són majoritàriament d'aquesta temàtica. Cal fer notar que no es limiten a aspectes paisatgístics, sinó que serveixen de referència per conèixer l'evolució de l'escalada i l'esquí durant el primer terç del segle XX. Complementàriament, hi ha una petita sèrie d'imatges sobre els fets d'octubre de 1934 i un extens conjunt sobre l'Argentina i l'Uruguai. En el seu testament l'autor llegava el fons a l'AFCEC, de manera que va ingressar l'any 1989. Està compost, aproximadament, per 5.000 plaques negatives de vidre de 6x13 cm estereoscòpiques, 5.000 positius en plaques de vidre de 6x13 cm estereoscòpic, 3.500 negatius de nitrat de cel.lulosa 6x13 cm estereoscòpics, 22.000 imatges en negatius de 35 mm, i uns 180 esplèndids àlbums amb positius de gelatina i plata sobre paper.


Recorregut caminada:
Es tracta d'una travessa per Bellmunt. Semblaria per les imatges que la mateixa es va iniciar passant per Sant Vicenç de Torelló, Santuari de Bellmunt i baixada en direcció a Sant Quirze de Besora.
També podriem deduïr que l'aproximació es va fer en tren. 

El recorregut previsible hauria estat:
Sant Vicenç de Torelló, Sant Pere de Torelló, Santuari de Bellmunt -pel camí vell-, Coll de Hi Era de Massa, Casa pagès El Mir, Santa Maria de Besora i Sant Quirze de Besora.
Es respecten els literals que porten incorporats cada fotografia.

Un comentari hi voldria afegir sobre la boira que apareix a les imatges: moltes vegades havia sentit dir a gent de Sant Pere de Torelló que la boira al poble -recordem que es troba força enlairat en relació a la Plana de Vic- havia arribat arrel de la construcció del pantà de Sau. Que "nosaltres abans no en teníem mai de boira"...
Bé, sembla que no és ben bé així. El dia 7 de desembre de l'any 1924 el pantà de Sau no existia i de boira n'hi havia.

Roures a Sant Vicenç de Torelló

Gent en un carrer de Sant Pere de Torelló

Serra de Bellmunt des de la Rodastra (Redortra)

Serra del Puigsacalm (Cabrera) amb boira vista des de Sant Pere

Home assegut al costat d'un altar a Sant Pere amb la plana de Vic al fons

Home assegut al costat d'un altar a Sant Pere amb la plana de Vic al fons

L'Alzina grossa de Bellmunt

Plana de Vic amb núvols a contrallum

Santuari de Bellmunt vista des de la creu

Plaça i façana del Santuari de Bellmunt entre els arbres

Altar a l'interior de l'esglesia del santuari de Bellmunt

Imatges dexvots al Santuari de Bellmunt

Imatges dexvots al Santuari de Bellmunt

La serra del Cadí i el Pedraforca, vista des de Bellmunt

Tres excursionistes asseguts dinant sota un arbre a Bellmunt

El Bellmunt vist des de el Coll de (?) (a prop del coll de Hi era de Massa)

Els Pirineus entre els arbres del bosc del coll de la Massa (Carena de Boscatell)

Masia a Santa Maria de Besora (ara hostal de la cabanya del Mir)