ARBRES MONUMENTALS: el Faig del Pla petit de Fontcuberta


Nom comúFaig
Nom científic:Fagus sylvatica
Característiques tècniques: enllaç a Vikipèdia

Perímetre tronc a una alçada aprox. d'1,30 metres: 
5 metres i 60 centímetres.

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 445070
Y: 4667160

Altitud
1.262 metres.

Terme Municipal:
Vidrà

Ubicació:
En cotxe i des de Vidrà, agafarem la carretera asfaltada que segueix en direcció Ciuret. Una vegada haurem passat Ciuret seguirem més o menys durant 1,5 quilòmetres, i a la nostra esquerra trobarem l'indicador de la casa de pagès de Fontcuberta.
La pista segueix en un estat prou correcta, tot i que si anem en turisme, potser millor deixar el cotxe a prop del desviament. No tenim gaire estona i és un passeig fins arribar al Pla Petit.
Després de passar la casa i fer una baixada, creuarem un petit torrent. A continuació en lleugera pujada arribarem al Pla. El faig el trobarem al costat dret de la pista, un xic enfilat, just al costat d'un gran freixe.

Des de l'any 1992 està declarat com a Arbre Monumental per la Generalitat de Catalunya.











De totes maneres, una vegada situats al Pla Petit de Fontcuberta on hi trobem aquest imponent faig, no podem obviar d'admirar dos exemplars més, també de faig, que es troben a prop seu.



En aquesta fotografia superior es pot veure força bé la seva ubicació al Pla Petit. El de l'esquerra, a sobre la pista, és el pròpiament faig del Pla Petit de Fontcuberta. Just a sota seu, a l'altre banda de la mateixa pista hi ha el segon:

Perímetre tronc a una alçada aprox. d'1,30 metres: 
5 metres i 50 centímetres.

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 445022
Y: 4667158

Altitud:
1.257 metres.

Val a dir que no s'entèn gaire que el primer faig fos declarat com a Monumental per part de la Generalitat, i aquest no.








El tercer faig es troba a uns 50 metres just davant del segon seguint la pista en sentit nord, a la banda dreta. Sens dubte és més jove i de mides segurament no tant espectacular com els dos anteriors, però té una forma molt uniforme i ben configurada:

Perímetre tronc a una alçada aprox. d'1,30 metres: 
3 metres i 10 centímetres.

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 445014
Y: 4667232

Altitud
1.261 metres. 







Ubicació en el mapa: