EL RACÓ DEL COL·LECCIONISME: Torelló, col·lecció de postals San Felío de Torelló, de A. Mauri-Gerona



Es tracta d'una col·lecció de postals editades sota la denominació San Felío de Torelló. El seu autor és el Sr. Amadeu Mauri i Aulet, nascut a Palamós. 

Explicar que aquest fotògraf d'època va editar cap a l'any 1901 ó 1902 una col·lecció de 331 postals numerades, amb el literal "A. Mauri-Gerona". Una part d'elles, concretament les que van del número 228 al 234 fan referència a Torelló i els seus voltants.
Les aquí localitzades estan circulades els anys 1904, 1903 i 1906.

Voldria aprofitar per explicar un fet que m'ha cridat molt l'atenció: a mida que vas trobant postals antigues, destaca el fet que n'hi ha moltes que estan escrites a la part del davant. A sobre mateix, al costat o als voltants de la pròpia fotografia.
Bé, si us fixeu en el revers de cada postal d'aquesta col·lecció s'hi pot llegir "en este lado se escribe solamente la dirección", i l'espai per escriure l'adreça d'enviament ocupa tot el revers.
Per tant, si al revers només s'hi podia escriure l'adreça, on s'escrivia el missatge de la postal?, doncs al davant. No quedava altre lloc.

Aquests tipus de postals s'anomenen postals sense partir.

Se sap que l'any 1906 aquesta particularitat va quedar regulada, doncs seguint l'ordre de les "Unión Postal Universal" s'establí que les postals en el revers fossin partides, al costat dret aniria l'adreça i a l'esquerra, el text.
Aquest fet marca una certa cronologia en les postals antigues.

A destacar la primera postal, la núm. 228, on apareix inacabada una de les dues torres de l'església parroquial de Torelló. I en la quarta, la núm. 231 del pati de Conanglell, es veu al fons la silueta del desaparegut castell de Conanglell.

D'aquesta col·lecció de postals també crida l'atenció el paper en que van ser editades, molt més gruixut i consistent que l'habitual.


- DETALL EXPOSICIÓ VISTA COLLAGE

- DETALL EXPOSICIÓ VISTA INDIVIDUALITZADA -davant i darrere-
(per veure l'escrit de cada postal, cal fer córrer cap a l'esquerra la pestanya central que queda a la dreta de cada imatge)