INDRETS I RACONS: El Panteó de Llaés


Es tracta d'un monument neoclàssic, curiós per la seva ubicació i proporcions -6 metres d'alçada-, inaugurat el 18 de febrer de 1879 i relacionat amb un luctuós episodi històric de la guerra dels Carlins que commemora l'afusellament en aquell indret de 72 carrabiners el 17 de juliol de 1874. 
El trobarem indicat a Llaés, a mig camí de la pista que va de Santa Maria de Besora a Ripoll. Just a sota el castell de Llaés.

Terme Municipal:
Ripoll

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 438042
Y: 4667361

Altitud:
912 metres.










Quatre són les plaques de marbre escrites que hi ha a cada cara del panteó:

En aquesta placa hi ha escrit: A la memoria del Alférez de Carabineros Saturnino Garcia Valenciano y sus setenta y dos compañeros del mismo cuerpo fusilados por los carlistas en este sitio el dia 17 de julio de 1874.

Sota els lemes Heroismo, Valor, Lealtad y Abnegación, hi ha escrit: Reinando D. Alfonso XII y siendo inspector de carabineros el Excmo. Sr. Teniente General D. Manuel Gaset y Mercader Marqués de Benzú. El cuerpo erigió este monumento al heroismo de sus compañeros. 

En aquesta hi ha escrit: A la memoria de los individuos del cuerpo, fusilados en Ripoll y demás compañeros muertos gloriosamente sobre el campo de batalla en los diferentes hechos de armas en que aquellos tomaron parte. 

I aquí diu: A la memoria del teniente de de Carabineros D. Valentin Garcia Rodriguez y veinte y seis compañeros del mismo cuerpo, fusilados en Endarlaza el dia 4 de junio de 1873.



I dos els escuts de caire militar gravats sobre la mateixa pedra:






I la creu que el corona:

en una placa de ferro hi ha escrit: 1874. A mi esposa A. Eslebas y compañeros






I si teniu curiositat per saber què va passar aquell juliol de 1874, en el següent enllaç hi trobareu un magnífic i treballat recull històric: laserraladalitoral.com. Enhorabona per aquest rigorós treball fet pel Sr. Francesc Costa.
Us recomano que us hi entretingueu. Els fet són esfereïdors. 

Ubicació en el mapa: