INDRETS I RACONS: el pern del molí de la Vila de Boscarons



He anat al diccionari a buscar la definició de la paraula pern, i diu així: Peça metàl·lica en forma de clau gros amb cabota i rosca que serveix per fixar dues peces de ferro o de fusta. 
I efectivament la definició correcta d'aquest estri clavat al terra és aquesta: un pern.

Feia temps que en Ramón Vaqué, de Sant Pere de Torelló, m'havia explicat de l'existència al molí de la Vila de Boscarons d'una cadena, clavada al terra, que tenia unes anelles de grans dimensions. 

I és realment així. Quan hi arribes i el veus a més de sorprendre les seves mides, et preguntes què hi fa allà terra aquella peça de ferro clavada a sobre la mateixa roca i situada a l'altre riba del molí.  

Al tractar-se d'un pern, amb un gran passador la seva punta, fa pensar que la seva funció deuria ser fixar alguna peça, segurament de fusta, que podria servir com a passarel·la per salvar per alt l'aigua de la riera i així no mullar-se els peus. 
A on es troba, i pel que sembla, hi abocava el corriol que baixava directament de la casa de pagès de la Vila de Boscarons.

Per tant, aquest pern molt probablement aguantava i fixava un tauló o una petita passarel·la de fusta que servia per arribar fins al molí. Aprofitant l'esglaó natural de la mateixa pedra i just al davant on està fixat a la roca s'hi troba un caixetí tallat a mà on de ben segur s'hi encaixonava la peça que devia arribar fins a l'altre banda del riu.    

Tot ell és de ferro massís i té una llargada de 130 centímetres. Consta de 6 anelles ovalades i cada una medeix 15 centímetres d'amplada. La seva punta acaba amb un gran passador rodó.

Resulta molt i molt curiós trobar una peça com aquesta en aquest lloc. 

Terme Municipal:
Vidrà

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 445598
Y: 4663391

Altitud:
946 metres




 









ubicació en el mapa: