INDRETS I RACONS: La petita cabanya de pedra de Plana Mitjana



Podem trobar aquesta bonica cabanya al bell mig de la gran Plana Mitjana, poc abans d'arribar a Santa Magdalena del Mont venint per la pista de Sallent. 
Aquesta sorprenent gran clariana en lleugera pendent, les petites dimensions de la cabanya i la seva ubicació arrambada a un marge fan que quedi mig amagada a la vista.

De moment la construcció resisteix. Al mantenir-se la teulada, encara que de manera molt precària, la resta d'edificació aguanta. Robusta, simple i senzilla, però de molt bonica construcció. 
La seva funció, semblaria, era per vigilar el bestiar de la plana. Té un reservat a l'entrada que podria fer de petita cort. Les seves reduïdes dimensions no la fan pensar per estades gaire llargues. 
Quan t'hi fiques crida molt l'atenció l'estructura interior del sostre. Tot ell de pedra formant un arc acabat en punxa i molt ben treballat.  

Cèsar August Torras en el seu llibre Pirineu Català - Comarca d'Olot (any 1910) explica que molt probablement la primitiva ermita de Santa Magdalena de Mont (antigament dita de Sant Corneli) s'havia construït en aquesta plana. Explica que aleshores encara s'hi notaven restes d'antigues construccions. 

Terme Municipal:
La Vall d'en Bas

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 449441
Y: 4665222

Altitud:
1.139 metres















Ubicació en el mapa: