CASES DE PAGÈS: Molí Nou



La casa de pagès Moli Nou de Vidrà està situada al aiguabarreig del riu Ges amb la riera de Sant Bartomeu. Hi ha qui diu que és precisament a partir d'aquest punt on el riu Ges agafa el seu nom. 
Mig enrunat en l'actualitat, a més de molí, estava reconegut com a casa de pagès habitada.

Val a dir que l'estructura de construcció és molt destacable. A la seva part superior hi podem trobar la gran bassa que servia per acumular l'aigua que feia anar el molí. A l'hora, i aprofitant el desnivell del terreny, veiem com el mur de contenció de la bassa servia de paret on es recolzava tota l'estructura de  l'habitatge. 
A més, és important remarcar la resta d'estructura del molí que de manera molt malmesa encara podem trobar. Encara hi ha les restes del mur de fusta que servia de resclosa i del canal que portava l'aigua cap a la gran bassa. El trobarem -s'hi arriba perfectament a a peu- un tros més amunt de la riera que baixa de Capdegés, per les Escanes (la que queda a ponent de la casa).  

La veritat és que tot el conjunt és espectacular. Tot ell constitueix una verdadera obra d'enginyeria. 

A més, també podem trobar a 10 metres riu avall un segon molí, molt més petit i senzill, però encara amb tota la seva estructura perfectament conservada. Aprofitava i es nudria de l'aigua de la bassa de davant del Molí Nou.    

Durant el 2016 s'hi ha fet una actuació de neteja de la vegetació que permet tornar a veure molt millor tota l'estructura del molí. 
Per cert, la seva construcció recorda molt la que trobem riera de Sant Bartomeu amunt, amb el molí de la Vila de Boscarons, on també l'alt mur de contenció d'una gran bassa elevada fa de paret a l'habitatge. Molt probablement els seus constructors fossin els mateixos.  

Terme Municipal:
Vidrà

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 443763
Y: 4662917

Altitud:
849 metres

part lateral del molí





a la dreta la casa, i a l'esquerra les restes de la gran bassa
la gran bassa







Restes de l'estructura de la resclosa de fusta:




per aqui marxava l'aigua cap el canal



Imatges antigues:







Ubicació en el mapa: