INDRETS I RACONS: La Tosca de Degollats




M'ha agradat el que he trobat escrit a la web de l'Ajuntament de Vidrà respecta a la gran roca de la Tosca de Degollats. Crec que en poques paraules copsa clarament el que és i representa l'indret:

"Tot baixant pel camí que de Vidrà porta a Sant Pere de Torelló, pel camí vora-Ges, es passa per un indret curiós i digne d’una visita. Es tracta de la Tosca de Degollats.

La Tosca és una formació rocosa de material calcari d’un tamany aproximat de 8 metres d’altura per 11 metres d’amplada. Aquest bloc rocós s’originà quan durant anys i anys l’aigua d’una fosa situada a la part superior anà regalimant i anà dipositant, amb aquest degoteig, petites restes de carbonat càlcic, que s’adheriren al sòl i donaren lloc a la gran formació rocosa que avui es pot observar. Aquesta, situada en un paratge ombrívol, queda emmarcada per una vegetació abundant.

L’indret és fosc, misteriós, no exempt d’una bellesa feréstega que fa venir basarda al caminant que s’hi aventura en fer-se foc. Un lloc com aquest és el marc idoni perquè la tradició oral busqués un fet llegendari que donés encara més encant a l’indret."

El fet al que es fa referència és la bonica llegenda que dona nom a la propera casa de pagès Degollats, i que explica en Ramon Vinyeta en el seu llibre Llegendes i Tradicions de la Vall del Ges i els seus contorns, editat l'any 1979.

Com a fet curiós i que m'ha cridat l'atenció les diverses vegades que m'hi he fixat és que no hi ha relació directe entre que a la Tosca hi baixi aigua, i el fet de que hagi plogut a l'entorn.
És molt curiós, però pot haver plogut recentment de manera habitual i generosa en els darrers dies, i la Tosca estar completament seca. I al revés, trobar-te amb l'entorn molt sec, i a la Tosca rajar aigua de manera generosa. Per a mi és un misteri d'on ve l'aigua que alimenta la seva deu superior. 

Ah! i no és cert que ara la Tosca estigui sempre seca.

Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 443202
Y: 4662034

Altitud:
796 metres










la Tosca de Degollats glaçada:







 Ubicació en el mapa: