ESGLÉSIES I ERMITES: Sant Bartomeu de LLaés



Edificació que es troba en un bon estat de conservació. En l'actualitat, Sant Bartomeu de Llaés és un monument protegit com a bé cultural d'interès local del municipi de Ripoll.

L'església és d'una sola nau amb volta apuntada. Darrera el presbiteri hi trobem la sagristia que ocupa el lloc on degué situar-se l'absis. Té un bonic campanar al que s'accedeix per l'interior mitjançant una llarga i dreta escala de fusta. 

La primitiva església fou consagrada en l'any 961 i era possessió del monestir de Sant Joan de les Abadesses. Fou consagrada de nou l'any 1025 essent l'origen de l'actual, transformada i engrandida. 

És un lloc molt pintoresc en el seu conjunt, enlairat i amb unes vistes panoràmiques excel·lents. És accessible només per una sola porta d'entrada. Des de la plaça de l'edificació, en un espai no massa gran, trobem a l'esquerra la rectoria -avui reconvertida en allotjament rural-, i a la dreta l'església, amb un petit cementiri al seu davant. 

L'any 2007 es va signar un acord entre els propietaris de la casa de pagès la Vila de Llaés i el Consell Comarcal del Ripollès per a cedir a l'Arxiu Comarcal del Ripollès tota la documentació que tenien conservada de la parròquia de Sant Bartomeu de Llaés.
La documentació consta d'un volum amb testaments rebuts pels rectors, vicaris i administradors de la parròquia entre 1780 i 1857.

Terme Municipal:
Ripoll, veinat de Llaés

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 437888
Y: 4667222

Altitud: 
1.001 metres


























Ubicació en el mapa: