INDRETS I RACONS: La barrera menorquina de la casa de pagès de la Redortra


Quan caminant pels voltants de Bellmunt passàvem d’anada o de baixada per Coll de Duec, i entràvem o sortíem dels límits de la finca de la casa de pagès de la Redortra, es passava per una tanca de ferro que allà havia quedat… mal feta i quasi deixada estar.  


No fa massa però, que aquella pasterada de ferros es va convertir en una tanca de fusta molt curiosa i bonica. Diferent….que crida l’atenció, vaja. Molt ben acabada, molt ben treballada, amb unes curvatures que tractant-se de fusta gruixuda se n’ha de saber per fer-les. I amb un sistema de tancar, fet també de fusta, molt valent i curiós.
Ah! i acabada amb dos amples, valents i bonics pilars de pedra.



Doncs bé, l’altre dia caminant, el meu cunyat Enric m’explicava que per la tele havia vist un reportatge sobre Menorca on explicaven que allà els tancats per a bestiar de les finques rústiques –cavalls concretament- els acabaven amb unes portes de fusta. I que a més, era un cosa molt típica i reconeguda a l’illa.
I que les portes que ell va veure eren similars a aquella que havien posat nova a la Redortra, a prop de coll de Duec. Amb aquell mateix estil de curvatura, proporcions i sistema de tancament.

I em va fer gràcia saber-ho. A l’acte vaig lligar caps, dons tinc entès que l’actual propietari de la Redortra té casa a Menorca. I ara mateix, a la finca hi volten uns cavalls magnífics.

I ja em teniu cap al Google a buscar informació. I efectivament, la tanca de fusta que s’ha posat és d’estil menorquí. Concretament s’anomenen BARRERES MENORQUINES.

Es tracta d’una tanca rústica artesanal, que consta de 6 o 7 travessers, originalment realitzada en fusta d'ullastre. Un arbre abundant en totes les arbredes de la illa, que destaca por la seva excepcional duresa. Com a curiositat, en l'antiguitat els triomfadors dels Jocs Olímpics eren coronats amb branques d'ullastre.

Cavalls a la Redortra


Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 440509
Y: 4660325

Altitud:
855 metres.

Ubicació en el mapa: