La serra de Llancers i la Grevolosa des de coll de Bracons, tardoral




Ruta:
amb sortida del coll de Bracons, caminada circular que ens portarà a endinsar-nos per la majestuosa fageda de la Serra de Llancers. Primer per la seva part alta, just per sota la carena, des d'on baixarem cap anar a trobar el bosc d'una altra fageda magnífica i única: la Grevolosa.
Després de contemplar aquesta espectacular raconada, seguirem de pujada cap a dalt el coll de Bracons.
Es tracta d'un recorregut de bon fer que destaca per la seva bellesa paisatgística. Tot ell transcorre per dins la frondositat del bosc.
Si ensopeguem el dia, els colors del bosc de tardor poden ser espectaculars.



Aproximació:
Arribarem a la collada de Bracons, el punt de sortida fent l'aproximació en cotxe: Venint de Vic (Osona), cal agafar l'eix Vic-Olot (C37) que deixarem just abans d'entrar al llarg túnel de Bracons. Sortirem després del km.163, a Sant Andreu de la Vola, i ens dirigirem cap al Veïnat de Dalt. Passarem pel davant del restaurant Can Piguillem i arribarem a la cruïlla amb la BV-5224 on girarem cap a la nostra dreta, en sentit pujada i en direcció a La Vall d'en Bas-Olot. Després de 4,5 kms. arribarem a dalt la collada de Bracons on aparcarem el cotxe.

Temps i distància:
aproximadament unes 3 hores
7,5 kms.

Dificultat:
Mitja-baixa. El recorregut és tot ell de bon fer. En arribar al coll de Llancers trobem un baixant pronunciat, i una pujada al final del recorregut entre el bosc de la Grevolosa i la collada de Bracons. Res llarg ni complicat si s'està mig preparat.

Punts d'aigua:
la Font de la Grevolosa, encara que no és de fiar perquè raja en comptades ocasions. 




Recorregut:
Iniciem la caminada en sentit sud, traspassant la ferma tanca de ferro que barra el pas, i seguim per l'ampla pista de desemboscar que hi trobem.
Just després de la primera corba, trobem ben dibuixat i a la nostra esquerra el corriol que s'enfila cap amunt (a la dreta hi ha un faig amb un senyal groc) -en la part inicial del recorregut anirem trobant senyals de color groc-. 
Arribarem, a dalt la carena, a una petita esplanada. Continuarem ara més suaument pel camí que marxa a la nostra esquerra, en direcció a llevant. Cal estar al cas, perquè al cap de poc, el camí ens fa desviar i baixar cap a la nostra dreta. Ens ajudarà el senyal groc i un de vermell que trobem en un faig. El corriol de baixada està ben definit.

L’ampla raconada ens portarà fins al collet dels Rabadans. Aquí aprofitarem per gaudir del primer mirador del recorregut, amb la serra de Curull a la nostra dreta i la gran fageda del bosc de la Grevolosa a sota nostre.

Continuarem per iniciar una agradable planada per la cara sud de la serra de Llancers, just per sota la seva carena. L’entorn d'aquesta fageda on ens trobem és fantàstic. També passarem per algun punt més solell on predomina el roure, i des d'alguna clariana podrem veure a la nostra dreta la cara nord de Cabrera.

Més endavant trobarem un senyal clavat que diu: Mirador de la Vall d'en Bas. Val la pena enfilar-nos fins a dalt la carena doncs podrem veure una magnífica perspectiva tant del Puigsacalm com de la Garrotxa.
Situats de nou al corriol per on hem vingut, el recorregut segueix per dins unes boixedes molt i molt boniques, que criden l'atenció per la seva alçada i frondositat.
Enmig d'aquestes dues boixedes, trobarem una altra clariana amb una altra perspectiva de Cabrera.

De sobte, trobarem un pal baix indicador clavat al terra. Hem d'estar atents en aquest punt, ja que hem de fer un canvi de sentit. Primer baixar pel corriol que marxa a la nostra dreta i que segueix en direcció oest. Una altra referència que trobarem en aquest baixant, és un senyal groc de no passar dibuixat en un arbre, concretament un pi, que obviarem.    
A partir d'aquí anirem combinant baixades -algunes de pronunciades al començament- amb llargues planades. Ens endinsarem de nou en magnífiques boixedes com les que hem trobat abans.

Més endavant trobarem un senyal amb l'indicador del mirador del Collsacabra. Ens hi arribarem perquè és un altre bonic mirador que convida a asseure'ns-hi una estona.


Anirem a retrobar el camí per on hem vingut i que segueix planejant en sentit oest. Més endavant el corriol esdevé pista, ara doncs, força més ampla.

Desprès d'una baixada, arribem a una placeta on hi trobem una cruïlla de camins. Hi comencem també a trobar els primers exemplars de faig de mides destacables. Fixeu-vos entre d'altres en un que queda a la nostra esquerra, un pèl enfilat al marge.

Hi ha un senyal indicador en un pal alt. Hem de seguir el camí que ens marca: "La Grevolosa" cap a la nostra dreta en sentit nord-oest.

Just deixem la placeta entrem al bosc de la Grevolosa: el que ens trobarem i veurem és un espectacle majestuós que ens regala la natura. Les característiques i dimensions de la gran quantitat d'arbres que hi ha, conviden a estar-s'hi una bona estona per anar descobrint-los mica a mica.

Per a situar-nos, hem de tenir en compte que la raconada de la Grevolosa dibuixa una gran ferradura, amb tres punts d'entrada principals: el que nosaltres fem, el que baixa de dalt la collada de Bracons i el que arriba des de Sant Nazari i/o des de mitja carretera de Bracons.

A nosaltres, el camí ens portarà a la part central on hi trobarem la font de la Grevolosa i l'indicador de sortida cap a la collada de Bracons.
Cal continuar fent el recorregut fins anar a trobar un plafó indicador de l'entrada dels qui vénen de Sant Nazari.
Fixem-nos en els exemplars que queden a sota nostra, a dins el torrent central.

Retornarem cap al centre de la raconada fins l'indicador que abans hem trobat que diu: collada de Bracons 20'.
Ara sí, toca pujar amunt. Val a dir però que la pujada, tot i ser una mica dreta, tampoc és massa llarga.

Arribarem a una ampla pista que, de forma planera, ens portarà en poca estona fins on hem deixat el cotxe. Tornem a ser a la collada de Bracons.




El recorregut d'aquesta caminada va servir per guiar la primera sortida que per donar a conèixer el territori es va organitzar des de l'Associació d'Estudis Torellonencs (ADET)
La sortida va tenir lloc el diumenge dia 16 de novembre de 2014. Es pot veure un reportatge d'aquest esdeveniment clicant aquí.