LES BAUMES DEL BISAURA


La Bauma del Teixidor

Postal de la Bauma dels Ferrers, escrita pel pintor Lluis Torras Farell
circulada el dia 14 octubre 1929


Una bauma, tal com s'anomena al Bisaura, és una cavitat natural no gaire fonda en una paret de roca o en un vessant rocallós en la qual entra la claror. Pot tenir una boca de desenes de metres tant d'alt com d'ample, però amb menys profunditat que una cova.
La particularitat és que la gran majoria de baumes que trobem al Bisaura eren habitades fins no fa masses anys. Aquest és el cas de la gran majoria de les que es descriuen en aquest bloc doncs, amb més o menys presència, encara presenten restes de les seves edificacions. 

Hi solien viure camperols que conreaven les terres de les cases veïnes. Dins mateix de la bauma i al costat dels habitatges els pagesos hi tenien la cort del bestiar. Pels voltants hi solien tenir les feixes de conreu on encara s'hi poden trobar arbres fruiters.

És cert i un fet destacable i diferenciat que de baumes al Bisaura n'hi ha una bona colla. I gràcies a un grup de gent del territori que fa uns anys es van entretenir a reobrir camins per localitzar-les i netejar-les, ara podem tenir coneixement de la seva existència i ubicació, i a l'hora, que arribar-hi sigui relativament accessible. 
Des d'aquí un reconeixement per a tota aquella gent que hi va col·laborar d'una manera totalment desinteressada.

Voldria afegir que cada vegada que arribo a una bauma, m'entra un gran respecte pel lloc. És una sensació que sempre tinc. Perquè només de pensar que durant molts i molts anys aquelles raconades havien servit d'habitatge per a generacions i generacions de persones se'm posa la pell de gallina. Degut a que la gran majoria es troben per sobre dels mils metres d'alçada, tot fa pensar que tenia que ser duríssim viure-hi. No vull ni pensar els hiverns com els passaven. 

Ah! i normalment també sempre m'hi trobo el mateix acompanyant: el silenci. Per tot plegat, trobar-s'hi és un conjunt de sensacions, diferents i molt especials. 

Aquí deixo un seguit de reportatges fotogràfics de les diferents baumes que podem trobar. Aprofito per acompanyar-hi els magnífics escrits que la Núria Capdevila, en Jordi Torruella i en David Vilaseca van publicar a la revista 855 de Sant Quirze de Besora entre l'any 2008 i el 2011. El treball editat és d'una qualitat extraordinària.

ZONA FERRERS:

- LA BAUMA DELS FERRERS: Bauma superior / Bauma inferior - Relat -

- LA BAUMA DE CAN BURRES (també de Can Burra) - Relat -

- LA BAUMA SENSE NOM - Relat -




ZONA BURBAU:

- LA BAUMA DEL TEIXIDOR - Relat -

- LA BAUMETA - Relat -

- LA BAUMASSA - Relat -

- LA XURIGUERA - Relat -

- CAN LLAGOSTA - Relat -

- ARGELAGAR - Relat -

- FLEUS - Relat -

- LA FUMADA - Relat -




ZONA VIDRÀ:

- LA BAUMA DE LA VILA - Relat -

- LA BAUMA DE LA COMASSA - Relat -

- LA BAUMA DE LES LLOSES - Relat -




Enllaç a wikiloc pel track de la caminada circular a les baumes del Burbau: Baumeta, Baumassa, Xuriguera, Can Llagosta, Argelagar, Fumada, Fleus i Teixidor.

Aquí podeu trobar un enllaç amb el detall de les coordenades UTM de les baumes.

els darres habitants de la bauma del Teixidor: la mestressa, el fill, i la filla deficient al portal de la cova habitada (Fotografia feta per Ramon Vinyeta el dia 27 juny 1949)

per a més informació sobre la Bauma del Teixidor i els seus darrers habitants, clicar aquí.