Ressenyes històriques


L'afany per conèixer i saber coses de Bellmunt em porta a cercar publicacions i ressenyes que en parlin. M'agrada buscar en el passat i intentar trobar qualsevol referència sobretot d'aquelles persones que hi han deixat empremta. M'entretinc buscant llibres, fotografies, narracions, poesies. El que sigui.
Si, a més tinc la sort de localitzar persones que me'n parlin i que me n'expliquin relats, anècdotes, curiositats, fets… què sé jo! infinitat de temes relacionats que m'ajudin a conèixer el Bellmunt passat, aquest racó del bloc pot convertir-se en l'ànima del Santuari i m'agradaria anar-hi recollint i fer-vos saber totes aquestes petites històries que he anat i segueixo trobant i que tenen com a protagonista indiscutible Bellmunt i el seu entorn. 
Us puc assegurar que el treball és enormement gratificant.

He buscat i trobat tot un seguit de llibres que parlen de Bellmunt. Els autors de referència que m'han ajudat són Mn. Anton Vila i Sala, l'erudit i escriptor Ramon Vinyeta Leyes, el doctor  Lluís Thomasa de Subirà i l'historiador Antoni Pladevall i Font. 
Ah! I també hi ha una obra de teatre amb el títol "La Verge de Bellmunt". És un drama en tres actes en vers i prosa de Lluís Millà, edidat a Barcelona per la Llibreria Millà al 1928 i que es va estrenar el 30 de juny de 1928 amb motiu de la inauguració del teatre Orfeó de Sant Pere de Torelló.

CAMINADES:
Ja que no vull perdre el fil que em va portar a fer aquest bloc i que és donar a conèixer els racons i camins que envolten Bellmunt, començo per publicar-vos els següents enllaços, de diferents excursions fetes anys enrere per pujar a Bellmunt des de Sant Pere de Torelló, el que ara anomenem el camí vell i que era, molt probablement, l'únic camí que hi havia aleshores.
Vull destacar que la descripció que en fan cada un dels seus autors és d'una sensibilitat, tendresa i bellesa encisadora. 
Us convido a llegir:

- la del Centre Excursionista de Catalunya, en un dels seus butlletins publicats:
Correspon a la publicació del butlletí núm. 100 d'aquest centre del mes de maig del 1903 i que relata en les pàgines 128, 129, 130 i 131 l'excursió feta els dies 1 i 2 de febrer d'aquell mateix any per una colla de socis del centre que van sortir de Barcelona en tren. La casualitat fa que aquesta excursió acabi anant lligada amb la següent, doncs resulta que aquests excursionistes -així s'esmenta en el relat- van trobar-se a Sant Pere amb mossèn Anton Vila.

- la de l'any 1904 del Mn. Anton Vila i Sala de Sant Pere de Torelló en el seu llibre "Historia y Album del santuari de Nostra Senyora de Bellmunt", editat el 1904:
Una bona part de les fotografies -curiosament alguna amb el paisatge nevat- que il·lustren aquest llibre, van ser fetes durant el recorregut anterior i com es detalla en el relat van ser tirades i cedides pel soci del Centre Excursionista de Catalunya el senyor Serra.
D'alguna d'aquestes fotografies se'n van acabar editant postals.
No us perdeu la part final amb les poesies dels "tres esglaons", els tres llocs de parada en l'ascens a Bellmunt .

- la del 1949 de Ramon Vinyeta Leyes:
Explicada en el seu llibre "Bellmunt", publicat al 1949 per Editorial Alpina.  

RESSENYES:
- la del 27 de juny de 1936, a Curiositats de Catalunya, setmanari català de l'època:
A les pàgines 19, 20, 21 i 22. Crida l'atenció que es parli d'una sardana extreta de l'obra de teatre abans esmentada de l'escriptor Lluís  Millà.

- la del diumenge 15 de gener del 1956, al diari La Vanguardia:
a la pàgina 43 reportatge a tota pàgina dins del suplement gràfic extraordinari.


Racó del camí vell, amb el Pedronet al fons.