INDRETS I RACONS: El biot de la baga d'en Santa



De fa temps que tenim la curiositat d'intentar esbrinar on estava situat el castell de Curull. Cap de les referències que hem trobat l'ubiquen en un punt just. Alguns el situen dalt del turó, d'altres en algun punt de la carena.
I un matí, entre l'Edu Rifà, en Xavier Vilar i en Geni Ordeig, tots ells de Torelló, vàrem anar a entretenir-nos a buscar pels seus voltants. 
I res, cap senyal de restes vàrem saber trobar per enlloc. 
Tenim varies vies d'informació localitzades que caldrà treballar-les a fons per intentar trobar alguna referència que ens el pugui ubicar.  

Doncs bé, quan estàvem precisament dalt del pic que s'anomena del Castell de Curull, i en les vistes posades a la cara nord en direcció Vidrà, l'Edu Rifà em va ensenyar una fotografia que portava al mòbil d'un forat rodó fet a terra, a sobre la pedra. Mira, em va dir: això es troba just al final d'aquesta carena que tenim al davant.
I em va explicar que desconeixia quina podia ser la raó o origen d'aquest forat rodó fet a la pedra. Que tenia poca fondària, però que era molt curiós. 
Vaig quedar parat. Jo mai havia sentit parlar d'aquell forat.

I allà va quedar l'anècdota del forat rodó esculpit al terra. No sense abans explicar-me com arribar-hi. Aquell dia, però, se'ns havia fet tard i calia tornar. 

Però clar, l'encuriosiment va fer que l'endemà mateix amb el meu cunyat Enric ens hi arribéssim. I dues anècdotes ens van acompanyar.

- la primera anècdota: pujant pel camí de la baga del clot de can Ruflà, un dels millors i més bonics paratges que tenim per anar des de la riera de Sant Bartomeu fins al coll de la Coma del Coll, ens vàrem trobar amb el matrimoni Pere Molas i Fina Canudas amb qui vàrem tenir-hi una llarga xerrada parlant del nostre territori. És agradable i fàcil parlar i parlar estona del que estimes. I se'm va acudir dir-els-hi que anàvem a veure un forat rodó fet al terra, sobre la pedra. Que es trobava dalt d'un collet que queda a prop del pic del Castell de Curull. 
Sí, va dir en Pere, el BIOT. I va seguir explicant: de petits hi havíem anat a jugar. L'anomenàvem el biot. Tot i que no va saber relacionar la seva existència amb algun fet o particularitat determinada, vaig quedar parat que precisament en aquell precís dia i moment, algú ens pogués donar referències d'aquell forat. 

Vàrem seguir baga amunt, fins a dalt el coll. Tot carenejant l'ample raconada que hi ha, i desprès d'una baixada curta però força dreta, el vàrem localitzar. 

Realment és molt curiós i sorprenent trobar en aquell racó de món una cosa tan curiosa. I feta a mà. La pregunta només era una: quina era la seva finalitat? 

-la segona anècdota: tornant ja de baixada i arribats amb el cotxe a Vidrà, trobem l'amic Ramon Planas, de l'asserradora. Paro el cotxe, baixo i li demano a veure si ha sentit parlar del biot. Em diu: el biot? què collons és això? Sí, li contesto, un forat rodó que hi ha en un coll a prop del pic del Castell de Curull. Ah!!! diu, aquell forat rodó al terra? sempre he sentit explicar al meu avi que els carlins hi feien les sopes.
I va afegir: això qui t'ho explicarà bé és en Santa d'aquí Vidrà, que li queda dins la seva propietat.

Vaja! el que per a mi era una descoberta sobre un forat mig perdut que mai n'havia tingut cap mena de referència, se'm va acabar convertint en un mateix matí en tot un pou d'informació. Clar que em queda tornar a Vidrà a parlar amb en Santa.

I per acabar, la definició de biot: bassal, toll d'aigua. Clavat el primer.

L'amplada del forat és de 50 centímetres, amb una fondària de 30 centímetres en la seva part central. En aquest dia, i com no podia ser d'altra manera per la forta pluja de la tarda anterior, el forat estava ple d'aigua.

Per arribar-hi, és recomanable seguir el track que podeu trobar aquí.

Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 445409
Y: 4662400

Altitud:
1.227 metres.

















Ubicació en el mapa: