INDRETS I RACONS: El pou de glaç de Curull



És curiós que moltes vegades passem pel mateix lloc i no ens adonem del que hi ha fins que la casualitat ens ajuda a veure-ho. I així va ser en el cas d'aquesta cisterna -sitja, potser?- que vàrem trobar quasi a dalt la carena de Curull. A la cara nord pujant pel clot de can Ruflà, tot venint per can Puig des de la banda de Vidrà.
Es troba just al costat del camí, pujant a mà dreta. Poc abans d'arribar a dalt el collet de la font de la Canal. En alçada, entre la font i la carena.

D'aquesta cisterna en tenia coneixement perquè la vaig trobar documentada a l'arxiu de l'Adet (l'Associació d'Estudis Torellonencs). Si bé tot el que hi ha és una fotografia, però sense concretar-ne la seva ubicació. 

Trobar-la ha estat una casualitat i una sorpresa molt agradable. 

Això sí, queda el dubte i el misteri del que realment pugui ser. Una cisterna d'aigua difícil tant per la seva estructura com perquè hi ha una font al seu dessota. Potser una sitja?. Potser un pou de glaç?. Potser una construcció relacionada amb l'antic castell de Curull? -del que que per cert no hi ha manera de trobar-lo-.

Finalment es va traslladar la pregunta al propietari del terreny, en Santa de Vidrà. La seva resposta va ser que es tractava d'un antic pou de glaç. Per tant, així queda: el pou de glaç de Curull.     

Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló

Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 445996
Y: 4661958

Altitud:
1.239 metres

Mides:
ample interior: 2,60 metres
fondària: 1,80 metres








Ubicació en el mapa: